HEROIKUS KÜZDELEMBEN MENTETT ÉLETET A KARITÁSZ MENTŐCSAPATA TÖRÖKORSZÁGBAN

6 órás küzdelem után sikerült kimenteni a Karitász mentőmisszió tagjainak a 4 napig romok közé szorult, 17 éves sérült lányt.

Február 7-én reggel indult el a Karitász mentőcsapat a Budapest Mentőszervezet együttműködésével a földrengés sújtotta Törökország déli részére. A csapathoz időközben utánpótlás is érkezett, így már 31 fő és 6 keresőkutya alkotja a csapatot.

A szerda esti Kahramanmarasi érkezését követően a keresőkutyás egységek az AFAD irányítása mellett azonnal bekapcsolódtak a túlélők utáni kutatásba és azóta is több váltásban folyamatosan dolgoznak, esetenként párhuzamosan több rom átkutatásán is. Összesen 10 helyszínen dolgoztak, az egyik épületnél 4, a többi épületben több mint 10 elhunyt személyt találtak.

Csütörtök este helyi idő szerint 18:00 órakor találta meg a csapat a 17 éves lányt, aki sérülten feküdt a romok alatt. A lány kiszabadításáért azonnal megkezdődött a küzdelem. Először egy 30 cm vastag betonfalon kellett rést vágniuk, hogy be tudjanak menni a romok alá. A törmelékek több helyen elzárták a sérülthöz vezető  utat, de mintegy 6 órás mentési akció során sikerült kiemelni egy alig fél méter átmérőjű résen keresztül. Több mint 8 méter hosszú járaton tudták megközelíteni a sérült lányt, akit még a romok alatt elkezdtek ellátni, majd miután kiértek rögtön átadták a török mentőszolgálatnak.  A csapat 0-24 órában váltásokban kutat a túlélők után, amelyre az idő múlásával egyre kevesebb esély lesz. A földrengést követő negyedik nap után már kisebb csodaként élik meg a mentésben résztvevők, ha sikerül kimenteni valakit.

A Karitász országos központjában közben a humanitárius segítségnyújtást követő, hosszú távú segítségnyújtáson dolgoznak.Több ezer ember vesztette el otthonát, családtagjait, megélhetését, akiknek nagy szüksége van most egy nemzetközi összefogásra és humanitárius segélyszállítmányokra.

Csatlakozzon Ön is a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz!

1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal, átutalással a 12011148-00124534-00100008 a bankszámlaszámon (közlemény: törökországi földrengés) segíthet és online adományozással is eljuttathatja támogatását a karitasz.hu oldalon.

Köszönjük támogatását!

Forrás: https://karitasz.hu/hirek/eletet-mentett-es-folyamatosan-kutat-karitasz-mentocsapata-torokorszagban

AZ ÖN SEGÍTSÉGÉRE IS SZÜKSÉG VAN!

1356 – HÍVJON, HOGY SEGÍTHESSÜNK!